7. elo, 2019

Muistoja

Löysin käsiohjelman: "Kamariorkesterin vappukonsertti 1.5.1996 klo19 Pyhäjärven seurakuntakeskuksessa, johtaa Adam Nowak, solistina Heidi Korhonen (tyttönimeni), piano, Antti Tikkanen, viulu"

Soitin Joseph Haydnin pianokonserton D-duurin. Etsin youtubesta tämän teoksen ja ihmetellen katsoin ja kuuntelin, olen pystynyt tämmöiseen!

Mulla kävi tuuri synnyinpaikan ja ympäristön suhteen. Kasvoin Pyhäjärvellä, pieni 6000 asukkaan paikkakunta, mutta valtavan korkeatasoista harrastustoimintaa. Jokilaaksojen musiikkiopiston sivutoimipiste ja opetusneuvos Marketta Viitala, jonka esiintyvät tanssiryhmät ovat maailmallakin tunnettuja. Kanttorin ja runoilijan tyttärenä, yhdistettynä musiikin koulutus ja tasokkaat viimeistellyt tanssiesitykset pukuineen ja valoineen antoivat laajan kasvupohjan taiteelliselle toiminnalle.

Kristiina Pentilä opetti minua pianossa kuusvuotiaasta lähtien, ajatelkaa, joka viikko paitsi lomat, kärsivällistä, sydämellistä, taidokasta ohjausta ja opetusta, ihanan ja kaunissydämisen ihmisen kanssa. Hänen johdollaan osallistuin Madetojan pianokilpailuihin  12- ja 15-vuotiaana, hyvällä menestyksellä. Elsbieta Kowalun opetti lukioajan, jolloin sain olla orkesterin solistina. Adamilta sain niin hyvän viulunsoittopohjan, vaikka suoritin viulussa vain 1/3 kurssitutkinnon, että pystyin Kittilässä musiikinlehtorina toimiessani auttamaan kymmenkunta viulistia hyvään alkuun. Ja nyt sävellystyössä viulunsoittaminen auttaa ymmärtämään jousisoitinryhmien äänenväriä, jousen teknisiä käyttömahdollisuuksia ja sisäisen tunteen siitä miten jouset toimii. Timo Hannula Haapavedeltä opetti myös hetken pikkupelimanneja, ja sieltäkin jäi itämään tärkeitä asioita.

Kuinka tärkeää onkaan varsinkin taiteen alalla harrastustoiminta! Musiikkiopisto aukaisi minulle oven musiikin ammattiin. Oulun yliopistossa opiskelin musiikkikasvatusta ja valmistuin musiikin aineen opettajaksi. Kittilässä vierähti vuosia täysinpalkein musiikin parissa, yläkoulu, lukio, Revontuliopisto; viulu, piano, laulu, Kittilän pelimannien ja kuoron opettajana. Muutamia musiikkiteatteriprokkiksia lasten, nuorten ja aikuisten kanssa sekä Levin (Leksan) kevätsoittojen puuhaihmisenä ja Staalon teatterifestejäkin tekemässä.

Tämä täyssylillinen onkin antanut sitten mistä ammentaa omaan sävellystyöhön! Ja vielä on Lappiin kesken Lapin kuoromusiikin/Jutajaisten perustajien/ kansanmusiikin kerääjien/ suomen kansanmusiikkiliiton perustajajäsenen haastattelun editointi, jossa myös upeaa musiikkia tallenteilta mukana. Kiinnostaisi kyllä myös saada talteen nämä teokset kaikkien saataville, siellä on niin upeita kuoromusa biisejä kuin myös sovituksia soitinkokoonpanoille.

Täydennyskursseilla Sibeliusakatemiassa olen opiskellut liikkeestä ja äänestä lisää. Torniossa tein Rytmimusiikintuottajan opintoja ja nyt viikon päästä alkaa Ikaalisten käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa Musiikintuottajan opinnot managerointi linjalla. Pääsin siis opiskelemaan ja olen siitä kiitollinen.

Elän mielenkiintoisia aikoja!

Hyvää loppukesää sinulle ❤

toivoo Heidi